Orbán József honlapja – Bemutatkozás

orban-jozsefDr. Orbán József vagyok, a Pécsi Tudományegyetem professzor emeritusa. 1969-ben szereztem mérnöki oklevelet a Moszkvai Építőmérnöki Egyetem építéstechnológia szakán. 1972-ig a Beton- és Vasbetonipari Művek pécsi gyárának betontechnológusaként dolgoztam, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán kezdtem oktatni az építőanyagok és betontechnológiák tantárgyakat. Elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem betontechnológiai szakmérnöki szakát, az egész életpályámat végigkísérte a betontechnológiai szakma művelése és e tudományterület oktatása.

1980-ban avattak műszaki doktorrá, majd levelező aspiránsként a Szilikátipari Kutató Intézetben folytattam tudományos kutatási tevékenységet. A Magyar Tudományos Akadémia 1984-ben ítélte oda számára a műszaki tudomány kandidátusa fokozatot, a PhD címmel a BME ruházott fel 1995-ben.

Szakmai tevékenységem és kutatási eredményeim széles körben ismerté váltak a szakfolyóiratokban és kiadványokban megjelent közleményeim, valamint a hazai- és nemzetközi konferenciákon rendszeresen tartott előadásaim révén. Számos szakmai konferencia szervezése és levezetése kapcsolódik tudományterjesztő- és szervező tevékenységemhez. Szakmai- közéleti tevékenységem során, több tudományos bizottságban tevékenykedtem, mint például a Pécsi Akadémiai Bizottság titkáraként.

Negyvenöt éve foglalkozom a főiskolai és egyetemi hallgatók tudományos munkába való bevonásával, a „Korszerű építőanyagok és betontechnológiák” tudományterületek legújabb eredményeinek tananyagként való feldolgozásával és oktatásával.